Gepost op 10 april 2013

Wettelijke verplichtingen voor een brievenbus

  • Bij de aankoop van een brievenbus moet u rekening houden met een aantal belangrijke factoren.
  • Wij geven u daarom een antwoord op enkele veel gestelde vragen.
  • Bent u van plan om een brievenbus te kopen? Bij Practo Garden hebben we een uitgebreid assortiment.

Een brievenbus kopen doet u niet zomaar. Bij de aankoop ervan moet u immers rekening houden met een aantal belangrijke factoren. Daarom geven wij in dit artikel graag een antwoord op enkele veel gestelde vragen. Zo helpen wij u al een heel eind op weg in uw zoektocht naar de perfecte brievenbus.

Aan welke voorwaarden moet een brievenbus voldoen?

Om de dienstverlening van de post vlot te laten verlopen, bent u verplicht om een geschikte brievenbus te kopen, en die te plaatsen op een toegankelijke plaats. Daarom zijn er enkele richtlijnen waaraan een brievenbus moet voldoen. Zo moet de opening minstens 23 cm breed en 3 cm hoog zijn. Op die manier is deze voldoende groot om C4 enveloppen te kunnen ontvangen.

Bent u van plan om een brievenbus te kopen, dan moet u deze plaatsen aan de grens van de openbare weg. Dit is belangrijk wanneer u een voortuin heeft. Voor rijwoningen die grenzen aan het voetpad, mag dit aan de wand of door middel van een brievenbusklep in de deur. Het huisnummer en het eventueel bijhorende busnummer moeten vanaf de openbare weg goed zichtbaar zijn, zowel overdag als in het donker.

Hoe plaatst u zelf een wandbrievenbus?

Een wandbrievenbus is altijd voorzien van de nodige gaten achteraan. Met pluggen en schroeven kunt u deze gemakkelijk zelf bevestigen aan de muur. Controleer steeds dat de positie van uw brievenbus conform de richtlijnen van de post is. Een brievenbus moet bijvoorbeeld tussen de 70 en 170 cm van de grond staan en grenzen aan de openbare weg of het voetpad.

Hoe plaatst u een brievenbus op palen?

Een brievenbus die op een paal of palen kan worden gemonteerd, is eigenlijk ook een wandbrievenbus. Deze brievenbussen hebben achteraan altijd gaten, via dewelke u de brievenbus ook op een paal of een palenset kunt monteren. De palen zijn voorzien van de nodige openingen op de juiste plekken en plastic hulpstukken die op de paal of palen passen. Het hulpstuk kan worden gemonteerd op de paal, waarna u de brievenbus vastschroeft in het hulpstuk.

Meer info

Beantwoordt uw brievenbus niet aan de vereisten, dan krijgt u eerst een verwittiging van BPost. Maakt u het nog steeds niet in orde, dan wordt de briefwisseling opgeschort. Dit betekent dat de post 15 dagen wordt bewaard op het postkantoor. Daarna wordt al uw post teruggestuurd naar de afzender.

Bent u van plan om een brievenbus te kopen, dan bent u bij ons aan het juiste adres. Al onze brievenbussen voldoen aan de geldende normen. Wij hebben een uitgebreid assortiment brievenbussen  Aarzel niet om ons te contacteren, of zoek een verkooppunt. Wij helpen u graag verder!

 

Verplichte afmetingen brievenbus